Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poznámky pro další jednání

Poznámky pro další jednání o využití území na soutoku Vltavy a Berounky

s ohledem na záměr těžby štěrkopísku a definování podstaty problému a střetu zájmů.

 

1.          Jakákoliv skrývka půdních vrstev, obzvláště těžba štěrkopísku, odkrývající  hladinu podzemní vody, ji mění na vodu povrchovou, která ztrácí žádoucí užitné vlastnosti vody podzemní, tj. dojde k podstatnému zhoršení její kvality a současné nebo příští využitelnosti (např. jako vodárenského zdroje). Ke znečištění původně podzemní vody dochází splachy z okolní zemědělsky využívané půdy, znečištěným ovzduším, zplodinami dopravy atd.

 

2.          Dosud vydaná správní rozhodnutí místně, věcně a funkčně příslušných orgánů státní správy a přístupy zastupitelských orgánů  nerespektují základní střety zájmů spjatých s těžbou štěrkopísku, tj. ztrátu hydrologických a hydrotechnických funkcí daného území. Konkrétně nevratnou ztrátu vodoakumulačních a filtračních funkcí území po vytěžení štěrkopísku. Za další podstatnou ztrátu nutno považovat doprovodný úbytek  (dle rozsahu těžby cca 150 až 200 ha) zemědělsky využitelné půdy na území hl. města Prahy, nyní považovanou za prakticky bezcenou. Zde selhává i tzv. Strategický plán Prahy.

 

3.          Je vyloučeno řešit popsané základní střety zájmů dalšími formálně pojatými studiemi a dalšími nástroji územního plánování, event. účelově přizpůsobenými požadavkům těžaře. Z hlediska rozsahu uvažované těžby jde především o pravý břeh Berounky před soutokem s Vltavou a zcela nejasný příští osud tohoto území.

 

4.          Kritická posouzení předkládaných záměrů těžby lze najít např. na vyhledávačích, např. Gogole, v radotínském časopise Šemík  nebo ve Zbraslavských novinách 6/2012 atd. Rovněž v zápisech jednání s těžařem na MČ Zbraslav a Radotín, v odborných komisích MHMP, atd. Shrnující kritické stanovisko k těžbě štěrkopísku přednesl Ing. Jiří Fencl na 22. zasedání Zastupitelstva MHMP dne 13. 12. 2012.

 

5.          Vzhledem k závažnosti investičního záměru těžby štěrkopísku a nevratnosti následných změn v území je neuvěřitelné, že Petice občanů „ Radotínská jezera a těžba štěrkopísku na soutoku Vltavy a Berounky“ nebyla řádně projednána zastupitelstvy MČ Radotín, Zbraslav a dalšími obeslanými přilehlými MČ Prahy a zaujata konkrétní stanoviska. Uvažované změny v území by se dotýkaly všech dalších generací, žijících na dotčeném území.

 

6.          Je třeba, aby uvedené místně příslušné zvolené orgány samosprávy poctivě a zodpovědně vysvětlily stále se měnící stanoviska, vydávaná i ve velmi krátkých časových obdobích. (např. hlasování v Radě zastupitelstva MČ Zbraslav). Tj. vysvětlit, jaké věcné důvody byly pro změny jejich stanovisek určující.

 

7.          Podle názoru dlouhodobých oponentů záměru těžby štěrkopísku na soutoku Vltavy s Berounkou jde o naprosté nepochopení vztahů a souvislostí mezi záměrem a jeho trvalými dopady a účelové vyhýbávání se zodpovědnosti volených a dalších rozhodovacích orgánů. Bohužel, naprostá nerovnováha mezi pravomocemi a zodpovědností  příslušné rozhodovací sféry, vede k podceňování dopadů záměru, event. mohou hrát významnou  roli i jiné motivace. Příležitost k důkladnému veřejnému projednání nebyla prakticky využita.

 

8.          Voda a půda jsou životodárnými komoditami trvalého významu, což o jednorázovém zisku těžaře štěrkopísku říci nelze.

 

Zbraslav, 31. 1. 2014                                           Jiří Fencl