Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radní Hudeček pro Rádio Impuls: Nový metropolitní plán stihneme do konce roku 2015

4. 9. 2012

Moderátor (Václav Moravec):
Zaznamenalo Rádio Impuls koncem minulého týdne slova pražského primátora Bohuslava Svobody z ODS. Proti vzniku takzvaného metropolitního plánu se postavila opozice. Ten metropolitní plán má být jednodušší a stanoví jen maximální zátěž území. Kdy počítáte s tím, že definitivně bude ten metropolitní plán schválen?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Já jsem úplně přesvědčený o tom, že podle harmonogramu, který jsem vypracoval se svým týmem, jej opravdu do konce roku 2015 tak, jak zákon nám určuje, stihneme. 

Moderátor (Václav Moravec):
Dáváte za to hlavu na špalek?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Udělám všechno pro to, aby to tak bylo a v podstatě i z politického hlediska ano, už tím jenom, že jsem to řekl, tak jsem ji už tam položil. 

Moderátor (Václav Moravec):
No počkejte, ale tady jsme měli takových slibů a časových závazků. Ten nový metropolitní plán jak hodně bude vycházet a je vůbec možné, aby v nějaké možnosti vycházel z toho územního plánu a jeho přípravy, protože opozice jasně říká, teď bylo spláchnuto do kanálu čtvrt miliardy korun, protože čtvrt miliardy korun v Praze stála příprava toho územního plánu, který jste konce minulého týdne na zastupitelstvu odmítli?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Ona to nebyla čtvrt miliarda, ono to bylo za A/ méně a za B/ se to velmi obtížně dá vyčíslit, protože ti lidé, ti zaměstnanci tam samozřejmě pracují na tom úřadě a ten poměr té práce, kolik by vykonávali - kolik vykonávali, se dá obtížně říct. Co se týče… 

Moderátor (Václav Moravec):
Podle vás je to tedy hausnumero, kterým opozice jenom mate veřejnost?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Je to tak na jedné straně, na druhé straně je vždycky k tomu ještě dodat, že těch nějakých, dejme tomu, 200 milionů, pokud se to takhle má říct, tak je jenom za asi zhruba nějakou méně než polovinu vypracovávání toho územního plánu. To znamená, ještě by se mělo říct, a kolik by nás to stálo, kdybychom pokračovali a tak dále, kolik jsou vůbec dopady toho nekvalitního plánu na rozvoj Prahy a tak dále. Takže ono tady to číslo není tak úplně jako vhodné používat ve smyslu, že někdo něco vyhodil. 

Moderátor (Václav Moravec):
Vy tedy říkáte, že to je zhruba 200 milionů, ale že je podstatné říct, kolik by to ještě stálo, pokud by se v tom starém územním plánu pokračovalo. Kolik by to, a propos, stálo?
 

Host (Tomáš Hudeček):
No minimálně ještě jednou tolik, protože jsme nebyli ani v polovině, druhá věc je vůbec ten územní plán tak, jak je koncipován, tak ty změny územního plánu, které jsou potřeba, vlastně jsou přímo jakousi vnitřní součástí toho územního plánu, tak ty stojí také peníze a nemalé, za těch deset let je to zhruba podobná částka. A když k tomu ještě připočteme úpravy územního plánu, tak už se dostáváme do velmi významných čísel. Takže ono já bych tam velmi obtížně byl schopen se postavit za to, že byly někde vyhozeny peníze. Navíc tu práci samozřejmě převezmeme do toho nového územního plánu, takže ona to nebyla úplně ztracená práce. 

Moderátor (Václav Moravec):
Kolik z toho vlastně můžete převzít do toho nového územního plánu, pokud byste to měl laikovi popsat, protože říkám, vy jste odhlasovali, že se odstoupí od toho starého územního plánu, budete dělat plán nový, který je označován jako metropolitní územní plán, který je jednodušší, vy zároveň tvrdíte, že má zabránit korupčnímu jednání?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Ano, ta otázka je nasnadě nebo respektive ta odpověď je nasnadě. Ta práce, která byla vložena do toho konceptu, to znamená vypořádávání připomínek, vypořádávání námitek, tak to je práce, která je samozřejmě zaevidovaná a my tím, že územní plán budeme tvořit znovu, tak vlastně budeme mít dvakrát možnost připomínek. Poprvé už je máme, ty máme zarchivovány, a podruhé v rámci toho procesu tvorby přijdou ještě nové připomínky. To znamená, bude to vlastně dokonce dvojnásobně probrané. A druhá věc jsou data, ze kterých byl tvořen ten územní plán, který jsme teď ve čtvrtek odmítli, tak jsou to vnitřní data útvaru rozvoje města a pomocí těchto dat bude tvořen nový územní plán. Takže to, že někde zmizela nějaká práce, určitě, ale není to v takové míře, že bychom to zmačkali a hodili do koše, jak nám bylo předkládáno. 

Moderátor (Václav Moravec):
On ten územní plán, ten původní starý, pomocí barev rozlišoval funkční plochy v hlavním městě. Bylo tam 45 různých barev, když se na to podíváme v celém tom spektru. K tomu územnímu plánu bylo podáno asi 16 tisíc připomínek. Když se ten nový územní plán, metropolitní územní plán zjednoduší, tak kolik barev v něm budete používat?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Plán je, že budou čtyři barvy a ještě k tomu budou hierarchicky nad sebou. To znamená, jako kdyby když to řeknu z hlediska karetního, vyšší bere, takže bere i tu nižší barvu, a to je významné zjednodušení, co se týče takzvaného funkčního využití. Na druhou stranu ten územní plán, co se týče těch regulativů, tak tam zase bude mírně zpřísněn. To znamená, je to trošku něco za něco. 

Moderátor (Václav Moravec):
Když byste měl také laikům popsat, řekněme, ten korupční prostor ve starém územním plánu a ten prostor, který má být omezen v tom novém územním plánu, jak velký a jak se konkrétně projevoval ten korupční prostor v tom starém územním plánu?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Velmi významně, protože ten korupční prostor byl zejména u těch takzvaných změn územního plánu. To znamená územní plán v té podobě, v které ještě stále platí, protože i ta jeho aktualizace, která se chystala, v podstatě ten systém jenom prodlužovala, tak vnitřní součástí tohoto systému je neustálá změna tohoto územního plánu pomocí takzvaných změn územního plánu. A ty změny územního plánu do nějakého roku 2004-2005 byly v podstatě ještě jakýmsi řádným způsobem vypořádávány. Od roku 2005 se tento systém velmi významně zamotal, zadrhnul a z různých…

Moderátor (Václav Moravec):
Laicky řečeno si diktovali developeři, co se bude v tom územním plánu měnit?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Na jednu stranu, a na druhou stranu politici asi v nějaké kooperaci s jistými úředníky ty změny vybírali vždycky podle toho, jak se jim hodilo, které by měly být, které by měly být pozdrženy, které by měly být urychleny a tak dále. Takže… 

Moderátor (Václav Moravec):
Jak se to teď vlastně v tom provizoriu bude dělat? To znamená, chápu to správně, že už žádné změny územního plánu, což by asi ochromilo úplně hlavní město, po následující tři roky nebudou nebo budou v nějakém úplně jiném mechanismu?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Ano, řekl jste to naprosto přesně. My máme teď vlastně tři možnosti, z nichž jedna možnost je říct, než schválíme nový územní plán, neuděláme žádné změny. Tato varianta není úplně tak špatná, ale problém je ten, že spousta změn je důležitých jak pro město z hlediska fungování, infrastruktura, tak i se jedná častokrát o změny třeba šest let staré a ten investor už dlouhodobě čeká na to, aby okamžitě mohl začít stavět, získat územní rozhodnutí, stavební povolení. 

Moderátor (Václav Moravec):
To znamená, tato varianta nepřipadá v úvahu?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Není vhodná. Ta druhá varianta je okamžitě schválit úplně všechno. To také není vhodné, protože v těch změnách je spousta věcí, které by naopak projít neměly. 

Moderátor (Václav Moravec):
To znamená, že byste byl největší korupčník, pokud by se šlo touto cestou, když jste předtím vyčítal korupci, napojení politiků a…
 

Host (Tomáš Hudeček):
Zdánlivě ano. Já bych chtěl jenom upozornit i posluchače, ona ta korupce je dvojí. Korupce většinou bují způsobem, že investor vlastně levně koupí pozemek a nějakým způsobem se mu podaří prosadit změna. A druhá častá korupční věc je, že jsou ti developeři a ti investoři vydíráni právě politiky, aby pokud oni chtějí něco postavit, tak tu změnu vlastně potřebují. To znamená, ta korupce je obousměrná… 

Moderátor (Václav Moravec):
Ano, ona ruka ruku myje.
 

Host (Tomáš Hudeček):
Přesně tak. To znamená, vlastně i ta varianta všechno schválíme, tak může někomu pomoct, ale někomu jinému může uškodit. Takže ono není, že já bych někoho podpořil. Já bych stejně tak možná někomu šlápl zase na jiné kuří oko. A tím pádem zbývá ta třetí varianta a to je něco mezi. To znamená, vybrat ty změny, které jsou potřeba, které opravdu čekají a investor je ochoten hned zahájit stavbu, protože v případě, že bude schválený nový územní plán, tak vlastně všechno, co bylo dosud, kde ještě není vydáno územní rozhodnutí, tak vlastně se opravdu změní. Takže u těch změn, které by to jenom nějakým způsobem predikovaly do budoucna, tak ty vlastně už není potřeba schvalovat. 

Moderátor (Václav Moravec):
Kdy počítáte s tím, že přijdete s tou třetí střední cestou?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Ta probíhá. To znamená, my postupně některé změny schvalujeme, některé neschvalujeme. Já jsem zejména pro to je vypořádat. Totiž standardní proces vypořádání té změny spočívá v tom, že na konci zastupitelstvo hlavního města Prahy hlasuje, ano, my chceme změnu a nebo ne, my změnu nechceme, a v obou dvou těchto případech ta změna vlastně letí buď do koše a nebo na papír. Ale ono se od roku 2005 začalo dít ve velkém, že se ty změny různě přerušují, to znamená, existuje strašné množství změn, které jaksi čekají na schválení v jakémsi režimu odloženém do šuplíku, takže já bych byl rád, abychom i toto vymetli, ty šuplíky. 

Moderátor (Václav Moravec):
Kolik těch změn v těch šuplících máte?
 

Host (Tomáš Hudeček):
Je to hodně. Těch změn celkově na nás čeká ještě asi tisíc a těch přerušených je okolo stovky nebo do stovky. 

Moderátor (Václav Moravec):
A ty jsou nejpodezřelejší, ta stovka přerušených?

Host (Tomáš Hudeček):
To jsou zajímavé změny, které některé mohou být opravdu nedořešené, typická je třeba skládka v Ďáblicích, to znamená, tam město vlastně zatím moc neví, co s tím dělat. Ale je pravda, že ty přerušené změny do jisté míry mohou být podezřelé ve smyslu, někde někdo ještě se nějak nedomluvil nebo naopak se někdo domluvil proti někomu jinému.


Moderátor (Václav Moravec):
Máte nějaké symboly těch podezřelých změn z té stovky?

Host (Tomáš Hudeček):
My se snažíme u každé té změny důsledně posuzovat a hledat jak toho zadavatele té změny, což častokrát ale může být městská část v koordinaci právě s nějakým investorem, snažíme se dohledat i majitele pozemku, což je ale obtížné, protože může to být i majitel z daňového ráje nějakého nebo nedohledatelný, takže ona takováto detektivní práce je za A/ velmi náročná, za B/ někdy s nejasným výsledkem.

Zdroj: Rádio Impuls - www.impuls.cz

Odkaz na video: http://www.impuls.cz/clanek/video-tomas-hudecek-vyberove-rizeni-na-noveho-sefa-prazskeho-dopravniho-podniku-chci-do-jednoho-mesice/233622

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář